Wat te doen bij een ontwormen kat?

Heb jij een kat en twijfel jij of jouw kat een spoelworm of een lintworm heeft? Dan is het lezen van deze blog mega belangrijk om besmettingen voor jouw kat te voorkomen. Net als andere dieren kunnen katten ook last krijgen van wormen, de meest voorkomende die er bestaat is de spoelworm, daarnaast bestaat de lintworm ook. Wanneer een kat last heeft van een worm tonen zij nauwelijks tot geen symptomen. Echter wanneer een kat een hele sterke besmetting heeft kan dit hele erge gevolgen hebben voor jouw kat. Gevolgen als gewichtsverlies, braken door de kat en diarree. Daarnaast zijn er nog een aantal andere maar dit zal verder in de blog worden uitgelegd.

Lintworm

Dit zijn vaak lange en platte wormen die bestaan uit verschillende stukjes. De wormen ontstaan doordat de eitjes die vol zitten met wormen loslaten door ontlasting. De eitjes zijn soort van segmenten die vaak bij de anus of de ontlasting te zien zijn.  Deze wormen worden vaak overgebracht door vlooien die op de kat zitten. De meest voorkomende lintwormsoorten die er bestaan zijn Dipylidium canimum en Taenia taeniaformis. De kat wordt namelijk besmet wanneer de onvolwassen vlooien zich gaan voeden door de eitjes van de besmetting. Daarna wanneer de kat de vlo inslikt kan de kat lintwormen krijgen. Daarnaast kan de lintworm ook overgedragen worden door kleine knaagdieren zoals ratten en muizen. Deze knaagdieren eten de eitjes en wanneer de katten dan buiten opzoek zijn naar deze knaagdieren kunnen deze eitjes terecht komen bij de kat. Tot slot gebeurd dit meestal bij oudere katten. Wanneer je denkt dat je kat last heeft van een lintworm kan je naar de dierenarts gaan en daar wordt er een ontwormingsmiddel gebruikt.

Rond- of spoelwormen

Als tweede, bestaan er ook de rond- of spoelworm. Dit is een besmetting die een kat heeft kunnen oplopen door de ontlasting van andere katten. Daarnaast kan het overgegeven worden door knaagdieren, maar ook vogels. Die eitjes kunnen op hun beurt opgegeten worden door de katten. Daarnaast wordt een besmetting overgegeven door de moedermelk van een poes aan haar kittens. Wanneer de poes kittens krijgt kunnen de larven naar de melkklieren gaan waar ze daarna worden overgedragen via de melk. Dit gebeurd dus meestal bij kittens.

Ontwormen kat

Bijna alle kittens worden besmet en daarom is het verstandig om ze allemaal op jonge leeftijd te ontwormen. Voor alle specificaties omtrent een ontwormen kat kan je kijken bij Medpets.nl. Zij hebben een ruim aanbod aan middelen en een uitstekende service.

Geef een reactie