Vaste lasten waar je op kunt besparen

Niemand vindt het fijn om krap bij kas te zitten en op elke uitgave te letten. Het is echter voor veel mensen wel belangrijk op de uitgaven in de gaten te houden. Geld groeit nou eenmaal niet aan bomen. Buitenlanders noemen Nederlanders vaak gierig, maar wijzelf zien dit liever als zuinig. En dan hebben we best een punt. Want waarom zou je meer geld uitgeven dan dat nodig is. Het bespaarde geld kan dan gebruikt worden voor andere nuttige of leuke dingen. Of je kan sparen voor een grotere uitgave/wens. In deze blog bespreek ik een aantal vaste lasten waar op het juiste moment op bespaart kan worden.

Wat zijn vaste lasten?

Vaste lasten worden door de meeste mensen gezien als maandelijkse kosten waar weinig op bespaard kan worden. Meestal komt dit doordat het kosten zijn die voor een langere periode zijn aangegaan en niet zomaar veranderd kunnen worden. Voorbeelden zijn de hypotheekkosten, gas/water/energie, tv en internet, verzekeringen en abonnementen. Toch kan hier wel op bespaard worden. Het punt is alleen dat op het juist moment bespaard moet worden.

Tv en internet

Tv en internet is een van die abonnementen die je vaak voor een jaar vastzet. Na dat jaar heb je echter de mogelijkheid om te veranderen van provider. Zodoende is het belangrijk om te weten wanneer jij vrij bent om te veranderen. Meestal moet je ook rekening houden met een opzegtermijn bij het abonnement, bijvoorbeeld van een maand. Dat is waarom je voordat je vrij bent om te veranderen al informatie moet verzamelen over de opties. Dit kan vrij simpel door gebruik te maken van vergelijkingswebsites.

Maar ook abonnementen voor je mobiel worden meestal 1 of 2 jaar vastgezet. En ook de sportabonnementen en de meeste verzekeringen staan voor een jaar vast. Hierbij geldt dus hetzelfde als bij tv en internet; ga vroeg van tevoren al vergelijken zodat je als je goedkoper uit bent bij een andere partij direct kan overstappen als de tijd ervoor komt.

Hypotheekkosten

De hypotheek is een van die dingen waar mensen voor een lange periode aan vast zitten. Wat de meeste mensen echter niet realiseren, is dat een hypotheek wel overgesloten kan worden naar een andere hypotheekverstrekker. Doordat de hypotheek vaak om een groot bedrag gaat, is het ook hierbij verstandig om te informeren of het mogelijk goedkoper is om je hypotheek over te sluiten. Vaak hebben banken online handige tools om het uit te rekenen, maar vaak kan je ook telefonisch wat meer informatie verkrijgen.

Geef een antwoord