Waarom we juist meer (pure) chocolade mogen eten!

Chocola, vele Nederlanders hebben hier een grote voorliefde voor. Toch wordt chocola vaak afgezworen op het moment dat we gezonder willen gaan leven. Sommige chocolade repen zitten namelijk vol met suikers en vetten. Dit is zeker waar maar vet in voeding is niet per definitie slecht. Wat wel een minder waardevol ingrediënt is voor je lichaam is suiker maar laat suiker nou alleen in de smaken wit en melk zitten. In pure chocolade is dit percentage aanzienlijk lager en daarom is pure chocola nog helemaal zo slecht niet. In dit blog een aantal redenen waarom we juist meer chocolade zouden mogen eten.

Goed voor je hart

Wie lekker in zijn vel wil zitten aan het einde van het jaar moet de komende maanden de sinterklaas- en kerst chocolade zeker niet laten zijn. In chocola zit namelijk het stofje flavonoïde. Dit stofje komt bijvoorbeeld ook voor in een appel, alleen dan in veel mindere mate. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze stof de kans op een hartaanval of een beroerte kan verkleinen.

Zonschade beperken

De stof flavonoïde heeft trouwens nog meer voordelen voor ons lichaam. Het zou ons namelijk ook beschermingen tegen UV-stralen en we hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen hoeveel schade deze stralen aanrichten aan ons lichaam. Uiteraard zijn die kerstchocolaatjes alleen niet voldoende om zonschade tegen te gaan maar alle kleine beetjes helpen.

Je wordt er gelukkig van

Naast dat het zonschade kan beperken en het goed is voor je hart wordt je van het eten van chocolade ook heel gelukkig. Het stofje fenylethylamine zorgt voor deze reactie in je lichaam. Deze stof is namelijk een lichaamseigen stof die ook wordt aangemaakt als je bijvoorbeeld verliefd bent. Het zorgt ervoor dat er endorfine vrijkomt in hersenen en deze zorgen weer voor dat gelukkige gevoel.

Helpt tegen diabetes

Misschien een gek idee maar ja, pure chocola kan je een positieve uitwerking hebben op diabetes. Dit heeft alles te maken met de insulinegevoeligheid. Door pure chocola te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel. Ook dit wordt weer veroorzaakt door de flavonoïde, waar dat stofje wel allemaal niet goed voor is.

Beter voor de lijn

Ben jij een echte liefhebber van kerstchocola en alle andere soorten chocolade die we aankomende maanden weer kunnen kopen? Dan ben je met het eten van pure chocolade veel beter af dan wanneer je melk of wit eet. Dit komt doordat het hogere vet- en eiwitgehalte in pure chocolade. Deze zorgen veel sneller voor een verzadigd gevoel waardoor je er uiteindelijk minder van gaat eten. Bij melk en wit is het suikergehalte juist een stuk hoger wat voor die bekende suikerpiek kan zorgen.

Geef een antwoord