Kan je je voorstellen dat er meer is?

Tijdens mijn studententijd heb ik in drie verschillende studentenhuizen gewoond. In alle drie periodes is het onderwerp weleens aan bod gekomen. Als ik er nu aan terugdenk, was er een sterke scheiding in opstelling als het over spirituele zaken ging. Ik ging me afvragen waar dat verschil mee te maken had.

Logica versus voorstellingsvermogen

Zo was ik tijdens mijn eerste studiejaar een keer door een vriendin meegenomen naar een handlezer. Ik was behoorlijk onder de indruk van wat hij mij had verteld en die ervaring deelde ik met een huisgenoot. Ze stond er behoorlijk sceptisch tegenover. Ik was teleurgesteld, want ze temperde mijn enthousiasme met haar rationele argumenten. Haar vriend daarentegen en een andere huisgenoot stonden er juist wel meer open voor. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om wat je er zelf over denkt. Maar het zette me wel aan het denken. Hoe kwam het nou dat de een er zich wel iets bij voor kan stellen dat er meer is dan we logisch kunnen verklaren en de ander dat resoluut afwijst? Ik denk dat het hem dáár precies in zit: in voorstellingsvermogen.

Eerst bewijs, dan vertrouwen?

Sinds de wetenschap haar intrede heeft gedaan, hebben we geleerd daar vooral op te vertrouwen. Het is dan ook volkomen logisch dat we pas iets voor waar durven aannemen als er bewijs voor geleverd is. Maar in het dagelijks leven vertrouwen we ook op dingen die niet wetenschappelijk gestaafd kunnen worden. Wanneer vertrouw je een persoon bijvoorbeeld? Ga je eerst iemand testen of ga je over het algemeen uit van het goede in de mens? Ik denk dat de meeste toch geneigd zijn tot het laatste, al gaat het vertrouwensproces natuurlijk in fases. Pas als je vertrouwen een keer beschaamd is, zal je je in het vervolg voorzichtiger opstellen.

Spirituele gaven

Als er iets heel onaannemelijk lijkt, zijn we geneigd dit niet serieus te nemen. Zo weten we dat we sprookjes met een korreltje zout moeten nemen. Maar hoe zit dat dan als iemand een wonderbaarlijke ervaring heeft? Zoals helderzienden die contact kunnen maken met overleden personen. We kunnen niet nagaan of het echt gebeurd is of kan. De mensen die toch geneigd zijn het te geloven, zijn degenen die de mogelijkheid groot achten dat er iets is na de dood. Ze kunnen zich er iets bij voorstellen. Een bewijs zou kunnen zijn dat een paragnost iemand iets vertelt dat niemand kon weten. Als dat je overkomt, maakt dat behoorlijk indruk.

Gesprek met een paragnost

Wie er voor openstaat, kan online contact maken met een paragnost. Je kan dan een gesprek aangaan door te chatten of te bellen. Een paragnost is iemand die helderziend, heldervoelend of helderwetend is. Sommigen maken tijdens het gesprek gebruik van attributen, zoals een pendel of spirituele kaarten. Je kan dan een vraag stellen over naasten die overleden zijn, maar ook over bijvoorbeeld je liefdesleven of je werk. Het kan erg fijn zijn iemand te spreken over je leven die zich buiten je eigen netwerk bevindt. Wellicht krijg je een nieuw inzicht of een belangrijk advies mee. En je kan het helemaal voor jezelf houden, want je hoeft niemand te overtuigen of het ergens op slaat. Als je er zelf maar iets mee kan!

Geef een antwoord