Werken zonder diploma?

School is niet voor iedereen. Voor sommige mensen ligt het misschien aan het feit dat zij de stof niet interessant vinden. Of misschien komt het doordat je je niet kan focussen in school of het kan zijn at er iets tussen was gekomen. Natuurlijk is het een mogelijkheid dat school jou gewoonweg niet ligt. Maar we horen vanaf dat we de basisschool beginnen dat diploma’s belangrijk zijn als je later een baan wil krijgen. Wat kan je doen als je geen diploma hebt, in het algemeen of voor een specifieke baan?

Werken zonder diploma

Het antwoord is ja! Het is zeker mogelijk om een baan te krijgen zonder het hebben van een diploma of zonder het hebben van de juiste diploma. Ook voor mensen die een carrière switch gaan doen, maar geen ervaring hebben bij de baan waar zij zouden gaan werken. Het is toch mogelijk om een nieuwe, leuk baan die vinden die misschien iets beter bij jouw interesses past, zonder weer terug naar school te gaan. Het belangrijkste om mee te nemen is genoeg enthousiasme en de wil om de kneepjes van het nieuwe vak te leren. Natuurlijk zal dokter worden een beetje moeilijker worden zonder er vijftien jaar voor gestudeerd te hebben, maar er zijn genoeg andere, goedbetaalde banen waar je binnen kan komen.

Stappenplan

Maar hoe ga je dan werken zonder diploma? Hetzelfde als bij elke andere situatie! Kies een vacature uit die jou aanspreekt en waar jij graag zou willen werken. Schrijf dan een goede profieltekst, zodat mensen precies weten wie jij bent en wat jij allemaal kan doen. Op het CV is het handig om ook eventuele cursussen erbij te schrijven. Wanneer je bent uitgenodigd voor een gesprek, is het aan te raden om zo eerlijk mogelijk te zijn. Bij banen zoals verkopers, bouwarbeiders, transporteurs, secretaresses of magazijn medewerkers is het zeker niet nodig om een diploma te hebben. Bij dit soort banen zit je dus eigenlijk altijd wel goed. Maar het is zelfs mogelijk om bij andere banen binnen te komen zonder diploma of ervaring. Heb genoeg enthousiasme en laat je goede kanten zien en dan komt het hopelijk wel goed! Heb je hier wat hulp bij nodig? Dan is een uitzendbureau zoals Binck een goede plek voor jou om wat hulp te krijgen. Na een persoonlijk gesprek kunnen jullie samen aan de slag om een leuke, nieuwe baan voor jou te vinden. Met of zonder diploma!

Geef een reactie