Het omtoveren van jouw busje

Het kiezen van een bus voor het bouwen van je camper is een belangrijke eerste stap. Er zijn zoveel soorten en maten dat je soms niet meer weet waar je op moet letten. Of je nu gaat voor een mercedes sprinter of een renault traffic, er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Maar no worries! In deze blog vertellen we welke bussen momenteel populair zijn om als camper om te bouwen, waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw bus en wat de minimale eisen zijn bij het bouwen van een camper. Let’s go! 

Waaraan kan je zien of een bus geschikt is als camper

Eigenlijk is iedere bus geschikt, maar welk formaat het best bij jouw wensen past hangt af van jouw situatie. Wil je de bus alleen voor korte vakanties gebruiken of om langere tijd in te wonen? En met hoeveel personen ben je van plan te reizen? Allemaal zaken die meewegen bij jouw zoektocht naar de ideale bus. Maar hoe bepaal je nu welk formaat bus bij jouw wensen past? Dat leggen we hieronder uit:

De lengte van een bus

Voordat je jouw zoektocht begint is het goed om voor jezelf te bepalen hoe groot de bus ongeveer moet zijn. Wil je vaak met de bus naar drukkere plekken? Dan is een grote bus niet altijd even handig. Een drukke parkeerplaats bij een supermarkt of de kleine idyllische straatjes in het zuiden van Europa kunnen met een grote bus behoorlijk wat stress opleveren. Een kleinere bus parkeer je nu eenmaal makkelijker in een parkeervak dan een bus van 6,5 meter bijvoorbeeld. De lengte van je bus bepaalt dus enerzijds de mate van mobiliteit, maar anderzijds ook de mate van comfort. Zeker bij regenachtig weer is een grotere bus geen overbodige luxe. De lengte van je bus kan jouw trip dus echt maken of breken.

De hoogte van een bus

In het buitenland heb je, bijvoorbeeld aan het strand, vaak te maken met hoogtebeperkingen. Hiermee willen ze campers vermijden. Met een lage bus kun je vaak precies onder deze hoogte beperkingen door en dus wel net dat ene plekje scoren met het mooie uitzicht! En wat dacht je van parkeergarages in het centrum? Ook daar kun je met een kleiner busje gewoon in. Super relaxt als je even snel met je bus een boodschap wilt doen. Klinkt allemaal super nice, toch? Waarom kiezen veel zelfbouwers dan toch voor een hogere bus? Dat heeft vooral met comfort te maken. Zeker wanneer je een langere periode in een camper woont, en je dus ook te maken krijgt met regenachtig weer, is het wel relaxt voor je rug als je in je camper kunt staan. Het leven in een camper is, eerlijk is eerlijk, soms best wel behelpen dus iets simpels als ‘rechtop kunnen staan’ is dan wel prettig. De meeste bestelbussen in Nederland worden aangeduid met een ‘code’, bijvoorbeeld L2H2 of L3H2. Dit betekent dat een bus Lengte type 2 heeft en hoogte type 2. Per merk bus verschillen deze maten. Check per merk dus altijd eerst even om de maat past bij jouw wensen.

Dit moet je weten voordat je een bus ombouwt naar camper

1.   Welk budget heb je nodig voor het ombouwen?

Hoeveel geld je wilt investeren in jouw huis op wielen verschilt natuurlijk per persoon en per situatie. Het is goed om vooraf na te denken hoeveel je in totaal wilt uitgeven aan je zelfbouwproject en wat je wensen ongeveer zijn qua features wat betreft het interieur, maar ook qua voertuig. Wil je bijvoorbeeld veel comfort tijdens het rijden of ga je liever voor een wat ouder voertuig? En wil je een airco in je camper of vind je een dakraam voldoende? Zodra je een beetje weet wat je wilt, kun je kijken of je budget toereikend is of dat je toch wat concessies zal moeten doen.

Ik heb meerdere zelfbouwprojecten gevolgd en over het algemeen zie je dat de aanschaf van een bus ongeveer 2/3 van je budget in beslag neemt. De overige 1/3 houd je dan over voor de inrichting/ bouw van je bus. Ons advies is wel om te investeren in een goede basis. Heeft jouw bus veel technische problemen? Dan kun je nog zo mooi interieur hebben, maar geeft de bus je meer hoofdpijn dan plezier.

In ons geval hebben we ongeveer €24.000  (inclusief btw) besteed aan de bus en ongeveer €15.000 voor de bouw van ons camperinterieur. Denk je nu HELP wat een geld! Geen zorgen, want het kan echt vele malen goedkoper! Met name de technische elementen zijn prijzig en hier wilden wij geen concessies in doen, omdat onze camper ons huis werd. In de blog De kosten van een camper bouwen‘ lees je meer over budgettering.

2.   Voor hoeveel personen moet de camperbus geschikt zijn?

Reis je alleen? Dan wil je wellicht niet teveel ruimte opofferen voor een bed. Begrijpelijk, maar toch moet je bij de bouw van je camper wel rekening houden met de eisen van de RDW en de Belastingdienst. Een zelfbouw camper moet:

  • Minimaal twee vaste zitplaatsen hebben en ook voor minimaal 2 personen een slaapplek hebben. De afmetingen van een camperbed moeten op z’n minst 180 cm lang en 110 cm breed zijn of twee bedden van minimaal 180 cm bij 60 cm is ook toegestaan. 

Geef een reactie