Epoxyhars gebruikt voor kunst

Allereerst is het belangrijk om te weten wat epoxy is. Epoxy is een uitzonderlijk harde en taaie chemische kunsthars dat bestaat uit twee componenten, de hars en de harder. Deze twee componenten moeten in de juiste verhouding worden gemengd om epoxy te vormen. Er ontstaat dan een dwarsverbinding tussen de moleculen van de hars en de harder. Epoxy heeft in tegenstelling tot andere harssoorten, zoals polyester en vinylester, superieure eigenschappen op het gebied van hechting en weerstand tegen chemicaliën. Epoxy hecht vrijwel op elke ondergrond, denk aan hout, metaal, aluminium, polyester, de meeste kunststoffen, steen, beton, etc. Alleen op polyethyleen en siliconen kan epoxy niet of slecht hechten. Vuilniszakken zijn bijvoorbeeld gemaakt van polyethyleen en kunnen daarom perfect worden gebruikt om bepaalde ondergronden en objecten te beschermen tegen epoxy. Siliconen kunnen op hun beurt gebruikt worden om een mal te vormen voor de epoxy. Zo kunnen siliconenmallen zelf worden gemaakt om vervolgen de epoxy te vormen. 

Gebruik van epoxy

Epoxy kan gebruikt worden voor verschillende toepassingen. Zo wordt epoxy gebruikt voor het coaten van hout, polyester, beton, (piep)schuim, metaal en aluminium om de materialen langdurig te beschermen. De hars wordt op dezelfde manier aangebracht als bij het schilderen, met een roller of kwast. Zo worden er verschillende lagen aangebracht om tot de gewenste coating dikte te komen. Verder kan epoxy ook worden gebruikt als lijm of als plamuur. Een andere toepassing is het gieten van epoxy in een gewenste laagdikte voor bijvoorbeeld kunstobjecten.

Gietepoxy 

Epoxy gieten komt veel voor. Giethars kopen kan bij Mr.Boat, ze verkopen hier giethars van de hoogste kwaliteit. De naam al doet vermoeden wordt giethars meestal gegoten. Dit hoeft niet het geval te zijn, giethars kan ook uitstekend worden aangebracht met een roller of kwast. Giethars wordt gebruikt voor het afgieten van foto’s, schilderijen, tafelbladen en het maken van epoxy sieraden. U kent vast wel de prachtige houten tafels die beter bekend staan als rivertables. Hierbij wordt epoxyhars met kleurstof tussen twee prachtig gevormde houtstukken gegoten voor een rivierachtig effect. Dit geeft de tafel een luxe en levendige uitstraling. Verder zoals al eerder vermeld wordt epoxy veel gebruikt voor het coaten van materiaal, het beschermen. Zo ook in de kunst, kunstobjecten worden weersbestendig gemaakt met epoxy of het geeft ze een luxe afwerking door de aanbreng van een epoxy coating. De kunst die gemaakt wordt met epoxy staat ook wel bekend als resin art. Zo wordt er ook vaak gesproken over epoxy resin als het over epoxy gebruik in de kunst gaat.  

Geef een reactie