Vijf tips voor starten met beleggen

Beleggen in aandelen. Een hobby die sinds de pandamie massaal in populariteit is gestegen. En dat is niet gek, gezien de beurzen booming zijn en er op je spaarrekening weinig winst te behalen valt. De stap naar beleggen is eenvoudig gezet. Maar hoe pak je dat nu goed aan?

Beleggen kun je zo eenvoudig of zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Zo kun je gaan voor ingewikkelde, high risk producten zoals turbo’s, futures of CDC’s, of veilig via een fonds beleggen. Als je net begint met beleggen en het je nu al begint te duizelen, lees dan deze tips.

1. Reserve

Ook al klinkt beleggen als makkelijk en eenvoudig geld verdienen, er blijft altijd een risico aan verbonden. Zorg daarom dat je nooit met geld belegt dat je nodig hebt voor je maandelijkse kosten. En zorg ook niet dat je al het geld dat je over houdt van je maandelijkse kosten in je aandelen stopt. Want wat nu als je wasmachine het plotseling begeeft? Of als je op vakantie moet gaan? Zie beleggen daarom echt als een bonus op je reserve. Je geldstromen echt gescheiden houden? Lees hier, hoe open je een aandelenrekening.

2. Lange termijn

Als je gaat beleggen kun je altijd met tegenvallers te maken krijgen. Daarom moet je zorgen dat je deze tegenvallers ook weer kunt uitbalanceren. Dat doe je door te investeren op lange termijn. Met een lange beleggingshorizon heb je meer speelruimte. Daardoor kun je ook een groter deel van je geld investeren in meer risico volle beleggingen.

3. Spreiden

Spreid je kansen! Wanneer je al je geld in maar één of twee projecten stopt, wordt je erg afhankelijk van het succes van deze koers. Het kan zijn dat je geluk zijn, maar pech ligt op de loer. Ook wanneer je je goed hebt verdiept in een aandeel kan het zo maar de andere kant op gaan. Zoals bij onverwacht nieuws. Denk maar aan het sjoemelschandaal van Volkwagen. Nadat dit nieuws bekend werd, daalde de koers van de autogigant grandioos.

4. Goed vertrouwen?

Soms lijkt een deal te mooi om waar te zijn. Ga dan uit van je gut feeling. Want vaak is deze deal dan ook te mooi om waar te zijn. Vertrouw dus niemand op zijn blauwe ogen. Want er worden vaak mensen opgelicht in dit wereldje.

5. Zorg dat je het snapt

De laatste tip is eigenlijk heel simpel. Zorg dat je begrijpt hoe de organisatie waar jij je geld in steekt werkt. Vindt je de hele techindustrie maar ingewikkeld? Dan is het misschien niet verstandig daar in aandelen te beleggen. Beter kun je je geld stoppen in zaken waar je verstand van hebt. Of zaken waar je van weet dat ze de tand des tijds doorstaan.

Geef een reactie