Praten over seks: heel gewoon?

Seks is nog steeds een taboe onderwerp. Het voelt voor veel mensen oncomfortabel aan om erover te spreken en zeker niet iedereen zit er echt op te wachten om ernaar te luisteren. Maar het is toch heel belangrijk! Een groot deel van de mensheid heeft seks. Die groep heeft dit dus allemaal gemeen en elke dag wordt de groep een beetje groter. Dan is het wel belangrijk dat mensen op een veilige manier vrijen. Als er niet over gepraat wordt, hoe weten mensen dan wat veilige seks precies is?

Nut van een condoom

Tijdens seks is het altijd belangrijk om een condoom te gebruiken. Het is dé manier om veilig te kunnen vrijen. Condooms helpen niet alleen tegen het tegengaan van (ongewenste) zwangerschappen, ook seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en HIV/ AIDS kunnen er niet tegenop. Doen, dus! Een condoom is makkelijk in gebruik en er bestaan verschillende soorten. Seks wordt dus niet alleen op een veiligere manier gedaan, het wordt dan ook nog eens spannender.

Iemand kan een soa krijgen zonder dat zij het door hebben. De beste manier om een soa te voorkomen is door beide partners te laten testen bij hun huisarts of bij de GGD. Daarnaast werkt het gebruik van condooms om geen soa te krijgen. Deze worden namelijk overgegeven door mensen die al een soa hebben, door middel van bloed, speeksel of schaamluis.

Soorten condooms

Zoals genoemd bestaan er verschillende soorten condooms. Het standaard condoom is geschikt voor de meeste mensen met een penis en alle soorten seks. ‘Soorten seks’ betekent hier vaginale, orale of anale seks. Voor iedereen met een latex allergie of een overgevoeligheid tot latex zijn er latex vrije condooms. Deze werken op dezelfde manier als de standaard condooms, maar worden gemaakt van polyisopreen, wat geen allergische reactie zal opwekken.

Wanneer één van de partners het gevoel van geen condoom dragen fijner vind, zijn dunne condooms een goede manier om nog steeds veilige seks te hebben. Deze zijn even veilig als standaard condooms, maar voelen wat natuurlijker aan.

Om seks spannender te maken, bestaan er condooms met een smaakje, verschillende kleuren of met een leuk vormpje. De smaakjes zijn, bijvoorbeeld, chocolade, fruit of van een piña colada. De kleuren kunnen van alles zijn. Deze twee soorten condooms werken even veilig als de andere condooms en kunnen, net zoals standaard condooms, gebruikt worden bij alle soorten seks. Condooms met leuke vormpjes werken wel wat anders. Deze zijn grappig en kunnen de seks wat spannender maken, maar zijn niet even veilig. Voor gebruik bij het voorspel kunnen deze wel goed gebruikt worden, maar bij de echte seks zijn andere condooms meer aan te raden.  

Geef een reactie